Vad är slots och videoslots?

Slots, videoslots och spelautomater. Kärt barn har många namn. Men i grund och botten handlar det om enarmade banditer, fast mer. Ett antal hjul snurrar på skärmen, och målet är att de ska stanna så att ett visst antal likadana symboler ska landa på samma vinstlinje. Moderna slots tar dock detta enkla koncept till en helt ny nivå.

Videoslots och spelautomater kan idag vara ytterst enkla, eller oerhört komplicerade historier. Det finns många hundra att välja mellan och det är den överlägset största kategorin spel hos de flesta onlinecasinona idag. Enkla slots har tre hjul, tre symboler höga, där målet är att få tre likadana symboler i rad, och där symbolernas vinstvärde bestämmer hur mycket man vinner.

Starburst videoslot från NetEnt

De avancerade videoslotsen kan ha fem hjul eller fler, och vara över fem symboler höga. Här gäller det sällan att få tre i rad på klassiskt vis, utan det finns mängder med vinstlinjer som löper kors och tvärs över "hjulen". En del har övergett det där med vinstlinjer helt, och om en symbol återfinns på tre eller fler hjul i rad – oavsett var på hjulen – så vinner man.

Samtidigt så är det också vanligt med olika specialfunktioner, som att vissa sällsynta symboler om de dyker upp ändrar andra symboler till bättre sådana, så att man vinner mer. Dessa specialfunktioner utvecklas ständigt och tillför en helt ny nivå till spelen. Det är också vanligt med olika bonusspel, där man kan vinna extra pengar, gratissnurr och liknande, och dessa kan ofta se ut mer som datorspel än videoslots.

Slutligen så ett par ord om jackpottar. Inte alla slots har dessa, men hos en del kan de bli riktigt höga, så kallade progressiva jackpottar. Så länge ingen vinner en sådan jackpott så ökar den i värde, och de kan lätt röra sig om mångmiljonbelopp. Oavsett alla animationer och specialfunktioner, så är jackpottar ett viktigt skäl till att många spelar slots.