Hur spelar man blackjack?

Blackjack är ett enkelt kortspel som har fler spelare än roulette, craps och baccarat kombinerat. Blackjack är främst ett turspel och chansningsspel, men också ett strategispel. Blackjack går ut på att slå dealern genom att få högre poäng eller att få dealern tjock.
Hur spelar man blackjack?

Vi hör många dåliga spelråd på casinon och den vanligaste inom blackjack är att "blackjacks syfte är att få så nära 21 som möjligt, utan att gå över". Nej – Syftet med blackjack är att slå dealern. Punkt. För att slå dealern kan du för det första inte bli tjock (gå över 21) och för det andra antingen få högre än dealern eller få dealern tjock.

Regler i blackjack

 1. Blackjack kan spelas med 1–8 kortlekar med 52 kort.
 2. Ess kan räkas som 1 eller 11 poäng. 2–9 som kortet visar. 10, knekt, dam och kung är 10 poäng.
 3. Värdet på en hand är summan av värdet på varje individuellt kort, med undantag av "blackjack" som är den högsta handen, bestående av ett ess och 10-poängskort som överträffar alla andra 21-poängshänder.
 4. När alla spelare har satsat ger dealern två kort till varje spelare och två kort till sig själv. Ett av dealerns kort har ansiktet uppåt. Kortet med ansiktet nedåt kallas "hole card".
 5. Om dealern har ett ess kommer denne erbjuda en satsning som kallas "försäkring". Denna satsning betalar 2 till 1 om dealerns "hole card" är ett 10-poängskort. Försäkringen är valfri och får inte överstiga hälften av den ursprungliga satsningen.
 6. Om dealern har en tia eller ess som visas (efter att ha erbjudit försäkring) kommer han kika på sitt nedåtvända kort för att se om han har blackjack. Om han har det kommer han vända det omedelbart.
 7. Om dealern har blackjack kommer alla insatser (förutom försäkring) förloras, såvida spelaren inte också har blackjack. Dealern kommer lösa in försäkringsinsatser vid denna punkt.
 8. Spelet börjar med spelaren till vänster om dealern. Följande val är möjliga för spelaren:
  • Stanna: Spelaren stannar med sina kort.
  • Hit: Spelaren drar ett till kort (och fler om så önskas). Om kortet eller korten gör att spelarens totala poäng överstiger 21 förlorar han.
  • Dubbla: Spelaren dubblar sin insats och får ett, och endast ett, till kort.
  • Split: Om spelaren har ett par eller två 10-poängskort kan han dubbla sin insats och separera korten till två individuella händer. Dealern ger automatiskt varje hand ett andra kort. Spelaren kan då ta nya kort, stanna eller dubbla. När man delar upp ess får varje ess bara ett kort. Ibland är dubblering efter split inte tillåtet. Om spelaren får en tia och ess efter split räknas det som 21 och inte blackjack. Vanligtvis kan spelaren fortsätta splitta upp till totalt fyra händer. Ibland är det inte tillåtet att omsplitta ess.
  • Ge upp: Ibland är det tillåtet att ge upp och lägga sig, men då endast efter de två första korten. Spelaren förlorar då halva sin insats och behåller den andra halvan.
 9. Efter att varje spelare haft sin tur kommer dealern vända alla sina kort. Om dealern har 16 eller mindre kommer han ta ett till kort.
 10. Om dealern går över 21 poäng vinner alla spelare som inte redan blivit tjocka.
 11. Om dealern inte blir tjock vinner alla spelare som har högre poäng än dealern.

Missa inte våra andra guider

Nätbingo

Nätbingo

Vad skiljer sig mellan nätbingo och klassisk bingo?

Baccarat

Baccarat

Hasardspelet baccarat (punto banco) har mycket gemensamt med blackjack.

Skraplotter

Skraplotter

Är skraplotter på nätet lika roligt som klassiska lotter?