Hur spelar man nätbingo?

Bingo upplevde under 1990-talet en enorm popularitet i Sverige, både på TV och live, men har fallit lite i bakgrunden under senare år. I stället så har bingospelandet flyttat ut på nätet, vilket också inneburit att det blivit enklare än någonsin att spela. Bingo är väldigt enkelt, men det finns ett antal olika varianter att hålla ordning på.
Hur spelar man nätbingo?

Så spelar du nätbingo

Att spela bingo är enkelt, någonting som inte kräver att man läser på för att förstå hur det går till. Nummer läses upp, eller visas på skärmen, och man markerar dem på sin bricka. Målet är så att fylla en eller flera rader, eller hela brickan (ett bingoparti slutar normalt inte med att någon bara får fem i rad, utan fortsätter med två rader, sedan tre och så vidare tills hela brickan fyllts). Online så kombineras bingospelandet vanligtvis också med en chatt, där deltagarna kan prata med varandra under spelets gång. Där förekommer också ofta olika "bonusspel" av olika slag som man kan delta i, om man så önskar.

Ovanstående variant av bingo är den så kallade 75-bollarsbingon, som de flesta av oss nog känner till. På nätet är det dock vanligt med en annan bingovariant, 90-bollarsbingo. Den skiljer sig en del från "vanlig" bingo, men fungerar enligt samma princip och är lätt att lära sig. 90-bollars bingo består av nio stycken rader, vardera tre nummer bred. Första raden har nummer från 1 till 10, andra från 11 till 20 och så vidare. Dessutom finns där ett antal ”blanka” rutor, som då inte behöver fyllas i.

I 90-bollars bingo finns tre stycken vinster. Först vinner den som lyckas fylla en kolumn, sedan den som fyller två och så slutligen den som först lyckas fylla hela brickan. 90-bollarsbingo är betydligt mer populärt online än live i Sverige, och erbjuds av de allra flesta nätbingohallar.